«Харків'янка» – сорт петрушки кореневої від компанії-оригінатора Інституту овочівництва і баштанництва НААН. Характеризується коренеплодами довжиною 22-30 см і діаметром 3-4 див Форма коренеплоду конічна з сильним збігом. Період досягнення фази технічної стиглості – 120 діб; від сходів до отримання зелені на зріз – 75 діб. З гектара збирають від 31 до 35 тонн врожаю. Петрушка володіє стійкістю до осипання насіння.
Сорту «Харків'янка» характерна практична групова стійкість до хвороб і стабільна врожайність, у тому числі в умовах несприятливих погодних умов. Особливістю кореневої петрушки цього сорту є дружна віддача врожаю. Вона відзначається в період пучкової стиглості і відноситься до зелені петрушки. Сорт універсального призначення і може використовуватися (корінь і зелена маса) у свіжому, сушеному (спеція), консервованому, замороженому вигляді. Також рослина широко застосовується в лікарських цілях і в парфумерній сфері.
Коренева петрушка «Харків'янка» у перший рік свого розвитку утворює коренеплід, що нагадує за формою коренеплід моркви. Він має жовтувате або білувату забарвлення. У надземній частині рослина формує розетку з зеленого листя. Кореневу петрушку викопують і використовують її корінь для супів, рагу, інших страв, а також маринадів в консервуванні.
Для одержання насіння петрушці «Харків'янка» дають перезимувати в грунті, навесні з неї отримують ранню зелень. Викопаний корінь петрушки навесні дуже соковитий і ароматний, може використовуватися в кулінарії для додання пряного смаку і аромату, а також як додаткове джерело вітамінів і мінеральних солей (фосфор, калій, залізо). Петрушка «Харків'янка» володіє корисним складом, містить багато вітаміну С.
Норма витрати насіння (густота) при посадці складає 0,6-0,8 млн. насінин на 1 гектар. Схема вирощування – 5х25 див. Прискорити процес дружною схожості насіння можна, вдавшись до одного з способів передпосівної обробки. Наприклад, ефективно замочування насіння в гарячій воді (не окропі). Також потрібно протруювання проти захворювань.
Глибина борозни для посадки петрушки «Харків'янка» – близько 1 див. Земля повинна бути зволожена. У відкритому грунті при ранньому посіві для збереження вологи посіви можна вкрити плівкою до появи сходів.
Особливості сорту «Харків'янка»:
-
Сорт середньостиглий;
-
Період від сходів до формування розетки листя на зріз – 75 днів;
-
Період технічної стиглості – 120 днів;
-
Коренеплоди конічні з сильним збігом;
-
Забарвлення кореня – сіро-зелена;
-
Забарвлення листя – темно-зелена;
-
Листочки мають рівний край;
-
Характерна дружна віддача зеленої маси;
-
Розміри кореня: 22-30 х 3-4 см;
-
Маса коренеплоду – 80-150 г;
-
Врожайність – 31-35 т/га;
-
Призначення: кулінарія, медицина, парфумерія;
-
Використовується в свіжому, сушеному, мороженому, консервованому вигляді;
-
Як спеція додається в різні страви;
-
Коренеплід і листя з підвищеним вмістом вітаміну С;
-
Сорт має практичну групову стійкість до хвороб;
-
Стійкість до осипання насіння;
-
Стабільна врожайність, незважаючи на погодні умови;
-
Густота посіву – 0,6-0,8 млн. насінин/га
Основні атрибути | |
---|---|
Культура | Петрушка |
Тип продукції | Посівний (насіння) |
Сорт/Гібрид | сорт |
Група стиглості | Середньостигла |
Класс семян | Еліта |
ГМО | Ні |
Колір плоду | Білий |
Країна виробник | Україна |
Насіння в упаковці | 50 шт. |
Ботанічні характеристики | |
Тривалість життя | Дворічні |
Висота рослин | Середньорослі |
Холодостійкість | Так |
Посухостійкість | Ні |
Стійкість до вилягання | Так |
Агрономічні характеристики | |
Тип вирощування | Універсальні |
Строки посіву | Березень |
Строки дозрівання | 110 дн |
Характеристики насіннєвого матеріалу | |
Маса 1000 насінин | 1 г |
Схожість | 95 % |
Упаковка | |
Упаковка | Пакет |
- Ціна: 0,95 ₴