Сорт універсального призначення, може використовуватися на пучкову продукцію і для переробки коренеплодів, а також для зберігання восени і в зимовий період. Особливістю середньораннього сорту «Дій» є можливість вирощування буряків до технічної стиглості два рази за сезон (період 92-110 днів). Для отримання пучкової бурякової продукції потрібно 50-60 днів.
Лежкість буряків «Дій» висока, що дозволяє зберігати її врожай протягом 6-7 місяців. Вона формує гладкі коренеплоди овальної форми з звуженням до низу. У масі коренеплід досягає 380-440 р, має довжину – до 9 см і діаметр до 10 див. Сорту характерна ніжна м'якоть темно-червоного забарвлення з відтінком фіолетового і більш світлими кільцями рожево-червоного кольору.
Врожайність буряків «Дій» – 53-56 тонн з гектара. Збирати врожай можна механізованим способом. До білої та сірої гнилі культура виявляє хорошу стійкість.
При виборі майданчика під дану культуру необхідно враховувати кислотність грунту, необхідний рівень pH > 5. Оптимальні попередники для буряків «Дій» – це томат, огірок, картопля, часник, цибулю, моркву. Найкращі сусіди: картопля, квасоля, морква.
Коли грунт навесні ще добре зволожена – це оптимальний період для посадки насіння буряків «Дий». В той же час важлива температура навколишнього середовища, сходи можуть загинути, якщо стовпчик термометра опуститься до -3°С.
Оскільки сорт придатний для отримання двох врожаїв, перший посів здійснюється в період сівби ранніх зернових культур, урожай від якого дозріває влітку і може реалізовуватися на ринках. Другий посів буряків – у перші 2 тижні травня, саме така буряк відправляється на зберігання.
Коли температура повітря встановиться на рівні 15 градусів тепла, дають основний старт посівної. Насіння садять на невелику глибину, всього 3-4 см (за умови використання щільного грунту глибина доробку насіння зменшується до 2-3 см).
З добрив під вирощування буряків «Дий» використовуються мінеральні підживлення у вигляді суперфосфату, борної кислоти, також золи.
Через 1-2 тижні з'являються сходи. До першого проріджування (на стадії 2-4 листків) підгодівлі не вносяться, а після – підгодовувати рослини можна добривами, що містять в невеликій кількості, наприклад, мідь, калій, бор.
Посухостійкість буряків – не означає, що в поливах вона не потребує. Волога необхідна для хорошого розвитку. Також слід періодично видаляти бур'яни і рихлити землю.
Характеристики буряків «Дій»:
• Середньоранніх термінів дозрівання;
• Призначення: універсальна;
• До 2-х врожаїв за сезон (фаза технічної стиглості);
• Технічна стиглість – 92-110 днів;
• Здатність протистояти гнилей;
• Застосовується механізований збір врожаю;
• Пучкова стиглість – 50-60 днів;
• Занурення коренеплоду на 1/3 у землю;
• Легка збирання врожаю;
• Форма коренеплоду – овально-округла, з звуженням вниз;
• Колір м'якоті: темно-червоний, фіолетовий відтінок;
• Кільця світлі, рожево-червоні;
• М'якоть ніжна;
• Відмінні смакові якості;
• Гладка поверхня коренеплоду;
• Маса – 380-440 г;
• Діаметр – 8-10 см;
• Довжина – 7-9 см;
• Хороша лежкість;
• Термін зберігання – 6-7 місяців.
Основні атрибути | |
---|---|
Культура | Буряк |
Тип продукції | Посівний (насіння) |
Сорт/Гібрид | сорт |
Група стиглості | Середньостигла |
Класс семян | Еліта |
ГМО | Ні |
Колір плоду | Бордовий |
Країна виробник | Україна |
Насіння в упаковці | 500 шт. |
Ботанічні характеристики | |
Тривалість життя | Однорічні |
Висота рослин | Середньорослі |
Холодостійкість | Так |
Посухостійкість | Так |
Стійкість до вилягання | Так |
Агрономічні характеристики | |
Тип вирощування | Польові |
Строки посіву | Березень, Квітень |
Строки дозрівання | 110 дн |
Характеристики насіннєвого матеріалу | |
Маса 1000 насінин | 12 г |
Схожість | 95 % |
Упаковка | |
Упаковка | Пакет |
- Ціна: 8,99 ₴