Багаторічний лук, що має найцінніші харчові якості, рекомендується для вирощування на садово-городніх ділянках або в дрібних фермерських господарствах для отримання овочевої продукції зі смаком цибулі та часнику одночасно. Саме зелене листя з луково-чосночним запахом, але без гостроти, характерної для цибулі, найцінніше в цій культурі. Вони використовуються в кулінарії у свіжому вигляді, а також йдуть на перероблення.
Рослина є не просто повністю їстівною, вона має лікарські властивості. У такій цибулі міститься вітамін С у високій концентрації (порядку 70 мг%).
Цибуля запашна «Ароматний» морозостійка, розводиться за допомогою насіння не тільки для харчових цілей, але і як декоративна рослина. Його листя й квітки дуже декоративні. Квіти в запашного лука з приємним запахом, зірчасті. Зібрані вони в парасольці кулястої форми, білого забарвлення, з прожилками фіолетового кольору.
Можна з упевненістю говорити про морозостійкість цієї рослини, тому що вона не вимерзає за дуже сильних морозів і в безсніжні зими (до -45 °C).
Листя в ароматного луку ніжне та соковите, під час вегетації воно довго не грубіє. Рослина активно нарощує листя, завдяки чому вирізняється високою врожайністю. За період вегетації робиться кілька зрізів продукції, листя відростає впродовж усього теплого сезону. А перший зріз можна здійснити, коли розетка наросте приблизно 5-6 листочків, які досягли довжини не менш ніж 20 см. Причому зрізати краще крайнє відросле листя, а центральні залишати для подальшого росту.
Висаджувати насіння запашної цибулі рекомендується неглибоко (до 1 см) з відстанню між насінням 3-5 см, між рядами — 15-20 см. У перший рік розвитку урожай навряд чи вдасться отримати, рослини дають тонкі листки в невеликій кількості. Важливо вчасно видаляти бур'яни. За складом ґрунт має бути нейтральний. До плодородства немає певних вимог. Також для лука ароматного потрібне гарне зволоження, і якщо недостатньо опадів, то їх замінюють поливи. Добре зарекомендував себе краплинним поливанням.
Терміни посадки насіння — оптимально ранні (март, а також допускається посадка в лютому, якщо погода дає змогу). Крім того, практикується підзимовий сов ароматної цибулі. Пізній сів (апремель-май) буде успішним, якщо насіння попередньо проростити або використовувати зрошення.
Під час вегетативного розведення (діління куща) запашний лук садять гніздами по схемі — 25х25 або 40х30 см. Отже, можна прикрасити ділянку, а також заповнити місця, що лежать, після збирання овочевих культур ранніх термінів дозрівання. Культура добре переносить пересадки.
У чому переваги запашного лука:
• Раннесмелий;
• Високоурожайний;
• Багатолітник;
• Медонос;
• Лікарська рослина;
• Морозостійкий: не вимерзає за -45 °C;
• Вітамінний склад: високий вміст вітаміну C (приблизно 70 мг%);
• Листя зелене, зі слабким восковим нальотом, тонкі, плоскі, соковиті;
• Довжина листка — 25-40 см;
• Ширина листа – 0,5-1 см;
• Смак і аромат: часниковий, без гостроти.
Основні атрибути | |
---|---|
Культура | Цибуля |
Тип продукції | Посівний (насіння) |
Сорт/Гібрид | сорт |
Група стиглості | Середньостигла |
Класс семян | Еліта |
ГМО | Ні |
Колір плоду | Жовтий |
Країна виробник | Україна |
Насіння в упаковці | 50 шт. |
Ботанічні характеристики | |
Тривалість життя | Дворічні |
Висота рослин | Середньорослі |
Холодостійкість | Так |
Посухостійкість | Так |
Стійкість до вилягання | Так |
Агрономічні характеристики | |
Тип вирощування | Універсальні |
Строки посіву | Березень, Квітень |
Строки дозрівання | 120 дн |
Характеристики насіннєвого матеріалу | |
Схожість | 95 % |
Упаковка | |
Упаковка | Пакет |
- Ціна: 0,95 ₴