Сортова квасоля «Дар» вирощується для отримання сухого зерна для використання в кулінарії. «Дар» є швидкісним сортом квасолі, дозріває за 75-80 днів. У висоту рослина досягає приблизно 30 см, приносить врожай зерна 1,2-1,3 т/га.
Параметри зерна квасолі овочевого напряму споживання: довжина — до 1,3 см, ширина — до 0,8 см. Фарбування бобів у технічній стиглості жовта, а стиглі зерна набувають світло-коричневого відтінку. Боби завширшки приблизно сантиметра та завдовжки до 80 мм напівцукрові та формують до 5-6 зерен кожен. 1000 штук зерен такої квасолі становлять у масі 230-300 г.
На території Полісся, Степі та Лісостепі сорт «Дар» вирощується без особливих складнощів. Рослина короткого світлового дня, менш ніж 12 годин. У таких умовах отримують найвищі врожайності. Фасоль «Дар» теплолюбства, садити її насіння поспішати не рекомендується, треба дочекатися стабільно теплої погоди. На глибині 10 см ґрунт має прогрітися до 12-15 градусів.
Щодо складу ґрунту, то для культури сімейства Бобових потрібні пухкі поживні ґрунти, нейтральні або слаболужні з глибоким залиганям ґрунтових вод. Глинисті ґрунти не особливо добре підходять для квасолі, оскільки вони часто сильно зволожені та погано пропускають повітря. Під час вибору добрив треба уникати азотних підживлень.
Сасувати насіння цієї квасолі можна без допосувної підготовки, а також після замочування до набухання. Замочують зерна на ніч, потім опускають їх у розчин борної кислоти (на 5 л води використовують 1 г) і виймають за 5 хвилин. Отже, квасоль набуває захисту від хвороб, а також менше вражається комахами.
В Агротехніці рослини має значення севооберт, не рекомендується вирощувати культуру після бобових. Фасоль «Дар» дасть гарний урожай на місці вирощування в минулому сезону таких культур, як томати, баклажани та картопля, а також перець, капуста й огірки. Саляти її також рекомендується поблизу капусти та огірків, моркви та буряків, томатів і цибулі.
Великі зерна квасолі складаються на глибину до 6 см, ґрунт ущільнюється. Між рослинами роблять відступ приблизно 25 см, між рядами — 0,4 м. Якщо в лунці надійшло більше трьох рослин, зайві паростки потрібно пересадити. Оскільки рослина теплолюбна, практикують виходи накривати плівкою на випадок поворотних холодів.
Для того щоб квасоля «Дар» мала міцні кущі, її необхідно обвчити (перед змиканням кущів у рядах), а також видалити бур'яни та пухлити землю після поливу. Поливати її не варто занадто часто, тільки за потреби, щоб земля не була дуже переволога. У фазі 4 листя полив припиняється до появи квіток, після чого рослини починають посилено поливати.
Якісні сорти квасолі «Дар»:
• Швидкісна квасоля;
• Самопоглинальна;
• Овочевий напрям споживання;
• Біологічна стиглість зерна — через 75-80 днів;
• Боби жовті за досягненням технічної стиглості;
• Зерно світло-коричневе в зрілому вигляді;
• Напівцухарні боби;
• Довжина — 110-120 мм; ширина — 70-80 мм;
• Довжина зерна — 12-13 мм; ширина — 5-6 мм;
• Кількість зерен у бобі — 5-6 шт.;
• Вміст сухої речовини — 9%;
• Вітамін C – 22,3 мг/100 г;
• Загальний цукор — 2,21%;
• Вага 1000 зерен — 230-300 г;
• Урожай — 1,2-1,3 т/га;
• Сорт створений в Україні.
Основні атрибути | |
---|---|
Культура | Квасоля |
Тип продукції | Посівний (насіння) |
Сорт/Гібрид | сорт |
Група стиглості | Ранньостигла |
Класс семян | Еліта |
ГМО | Ні |
Колір плоду | Червоний |
Країна виробник | Україна |
Насіння в упаковці | 5 шт. |
Ботанічні характеристики | |
Тривалість життя | Однорічні |
Висота рослин | Високорослі |
Холодостійкість | Так |
Посухостійкість | Так |
Стійкість до вилягання | Так |
Агрономічні характеристики | |
Тип вирощування | Польові |
Строки посіву | Квітень, Травень |
Строки дозрівання | 70 дн |
Характеристики насіннєвого матеріалу | |
Маса 1000 насінин | 500 г |
Схожість | 95 % |
Упаковка | |
Упаковка | Пакет |
Користувацькі характеристики | |
Насіння гороху | Семена фасоли |
- Ціна: 0,95 ₴