Як виростити розсаду редису. Редис Базис від насіння до перших входів.
Редис «Базис» — раннє стирання, високоурожайний сорт для відкритого ґрунту. Сорт редису «Базис» виведений Нії овочеводства й вишуканості НААН України. Ще одна особливість редису після швидкостиглості — належність до групи рослин довгого дня. Вегетаційний період від входів до технічної стиглості 23-25 днів. Корнеплоди овально-округлої форми червоного кольору з білими кінчиками, на 1/3 виступає з ґрунту, завдовжки 5-7 см, діаметром 4 см. М'якоть білого кольору, соковита та ніжна на смак, трохи гірка. Редис «Базис» цінується за дружне формування врожаю і стійкість до стріляння та хвороб. Вирощується у відкритому ґрунті безрозсадним способом (семенами). Культура холодостійка, вирізняється вимогливістю до ґрунту та вологи. Ґрунт для посіву має бути легкий, родючий і зволожений. Період посіву у відкритий ґрунт — марті-сентебр. Маса коренеплода 14-25 г. Плодорідність — 1-1,5 кг/кв. м. Висівають у борозни, які протягують один за одним, на відстані 10 см і більше. Проміжок між січечками в канавці приблизно 5 см, закладення 1-2 см, у разі глибокого закладення плоди іскруються. Норма висівання 1,5-2 г/кв. м. Вміст аскорбінової кислоти до 31,3 мг%. Насіння проростає за температури 2-4 °C. Оптимальною температурою для формування коренеплодів температура +15–18 oС.
Редис холодостійка рослина витримує заморожування до -2 °C. Його вирощують у польових умовах безрозсадним способом у кілька етапів за сезон, за винятком червня (пойде в стрілку). Всі редиси з білим кінчиком не варто перетримувати, в очікуванні, що коренеплоди наберуть вагу, оскільки надалі з'являються порожнечі.
Після редису добре висаджувати горох, цибуля на перо.
Характеристика редису «Базис»
•раннестильний, високоурожайний сорт для відкритого ґрунту;
•вегетаційний період 23-25 днів;
•формує дружний урожай;
•стійкий до стріляння та квітучості;
•коренеплід овально-округлий;
•м'якоть біла, щільна, соковита, слабо гостра;
•культура холодостійка;
•потрібний до вологи та легких родючих ґрунтів;
•семена проростають за температури +2–4 °C;
•збудливість — 2,0–2,2 кг/кв. м;
•овочі не розтріскуються;
•Голодша транспортобельність.