Мандрівність насіння редьки зимової чорної Сквірської
Редекція чорна зимова «Скривська» — середньосстиглий сорт, виведений у Сквірському науково-дослідному центрі УААН. Вегетаційний період — 90-94 дні. Форма коренеплода округла та плоскокругла; довжина 6-12 см, діаметр — 8-10 см. Поверхня гладка, чорна, м'якоть біла, соковита, на смак трохи гостра з крохмальною консистенцією. Урожайність коренеплода — 271-400 ц/га. Середня маса товарного коренеплода — 250-500 г. Вміст сухих речовин у коренеплодах — 11,8%, цукрів — 6%, аскорбінової кислоти — 25-55 мг%. Смак — 4,6 бала. Редакція Сквірська — холодо- та морозостійка культура (до -5-6 °C). Сорт стійкий до кольору, добре зберігається до весни (лежність 135-145 днів).
Редеку висівають на початку червня. Норма висівання насіння — 4-6 кг/га. Глибина посіву насіння — 2-3 см, з міжряджаннями 45 см. Насіння починає проростати на 5-й день за температури +2-3 °C. У спеку й, особливо, у разі браку вологи коренеплоди грубіють і стають в'яблими. Оптимальна температура для росту +16–18 °C. Цвітіння редьки починається через 35-40 днів після садіння коренеплодів і триває 30-35 днів. Збір врожаю можна починати проводити вже в жовтні. Під час прибирання потрібно відразу ж обрізати ботву, інакше коренеплоди швидко втратять вологу.
Найсприятливіші для редьки вологі родючі супучні та погумовані ґрунти. Передчасниками редьки «Світської» можуть бути огірок, томат, бобові.
На замітку! З усіх натуральних продуктів вона має найпотужнішу лікувальну дію, і, по суті, є природним антибіотиком завдяки наявності в коренеплодах глікозидів — речовин, що мають протимікробну дію.
Технічні характеристики редьки чорної зимової «Сквірської»
•середнесочний сорт;
•вегетаційний період — 90-94 дні;
•вага коренеплода — 250-500 г;
•зовнішення — 271–400 ц/га;
•смачні якості — 4,6 бала;
•стійкість до квітучості;
•лежність — 135-145 днів;
•холодо- та морозостійкість.