Гарбуз Мозолевський — 15. Від насіння до перших виходів.
Гарбуз універсального використання з тонкою шкіркою особливо зручний для перероблення під час приготування страв, оскільки її легко очищати й різати, має солодкий смак і яскраву м'яку м'якоть. Сорт «Мозолеївська-15» має високі смакові якості, містить загального цукру приблизно 8% і каротину до 3,4 мг%. М'якоть солодка та слабоволокниста, високих смакових якостей, підійде для салату, пирогів, солодких запіканок, заготівки соку та інших страв.
Гарбуз ранньоспечений, порівняно стійкий до хвороб, у середньому дозріває за 120 днів, зберігається не дуже довго. Плоди в гарбуза «Мозолеївська-15» овальської форми, жовтого кольору в біологічної стиглості та зеленого кольору в недозрілому вигляді. Маса плода коливається в межах 4-8 кг. На корі є характерний сорт рису малюнок як широкі поздовжні плями рваних смуг, забарвлення яких теж залежить від стиглості плода. В зрілому вигляді смуги набувають жовтогарячого тону, а в незрілому — вони темно-зелені.
Урожайність у сорту 20-40 т/га і вона залежить від чіткого дотримання правил агротехніки. Також від умов вирощування й від стиглості залежить смак, якість і зберігання плодів. Не менш важливі терміни саджання гарбуза «Мозолеївська-15», яку садити рекомендується в теплий ґрунт за умови, що зворотні заморожування остаточно минали. Також під час саджання насіння в ґрунт, прогрітий менш ніж до +13 °C, є небезпека загнивання насіння.
Насіння гарбуза не обов'язково обробляти перед посадкою, воно й без того зіскочить. Але іноді замочують або прогрівають насіння, щоб підвищити схожість. Наприклад, для прогрівання посівний матеріал (семетки) загортають у темну тканину та прогрівають сонячні промені впродовж 5-6 хвилин. Або використовують духовку, поетапно (з інтервалами приблизно за 60 хвилин) підвищуючи температуру від позначки 20 °C до 50 °C. Далі потрібно приготувати розчин із золи та води, помістити в нього це насіння, загорнуте в марлю. Температура розчину — 25 градусів. Час впливу — до набухання, 12 годин. Наступним етапом підготовки є загартовування. Набухлі насіння вирушають у холодильник на дві доби.
Площа ділянки для саджання гарбуза «Мозолеївська-15» має давати змогу посадити насіння на схемі, зазначеній на пакованні. Грядка має бути сонячна, але допускається також півтьок. Має значення й плодородіння ґрунту. Якщо немає впевненості в цьому, то з осені необхідно внести добрива.
Два-тричі проводиться розпушування, випалюються бур'яни, відбувається 1-2 поливи.
Опис сорту гарбуза «Мозолеївська-15»:
• Ранний сорт;
• Дозрівання плодів — 118-120 днів;
• Довгоплетиста довжина головного плеті — до 4-9 м;
• Універсального призначення;
• Стійкість до захворювань відносна;
• Урожайність — 20-40 т/га;
• Форма гарбуза — овальна, слабобриста;
• Фарбування м'якоті — апельсинового цвіту;
• Колір плоду: від зеленого до жовтого (залежить від стиглості);
• Кора: тверда та тонка, малюнок рвані плямисті поздовжні смужки;
• Маса плода — 4-8 кг;
• Смакові якості високі;
• Транспортабельність середня;
• Не для тривалого зберігання.