Насіння петрушки кореневого сорту Харківчанка. Розсада насіння кореневої петрушки.
Петрушка коренева «Харчовник» — середньослагий, високоурожайний, дощовостійкий порівняно новий сорт кореневої петрушки, селекції Інституту овочеводства та бахчеводства Національної Академії Аграрніх Наук України. Дворічна культура. Вегетаційний період від посіву до прибирання зеленої маси до 75 днів, технічної стиглості — до 120 днів. Розетка потужна, розкидна, кількість листя 20-40 шт. Листя темно-зелене, з рівними краями, під час зрізання постійно добре відростає впродовж сезону. Корнеплод конічної форми сірувато-білого кольору, м'якоть біла, серцевина світло-жовта, завдовжки 20-30 см, діаметром 5-6 см і вагою 80-150 г. Цей сорт характеризується приємним сильним ароматом, високим вмістом сухих речовин, цукру та вітаміну C. Урожайність — 31-35 т/га. Для досягнення гарного врожаю коренеплодів не треба проводити літні масові зрізання зелені, тому що рослина не зможе сформувати товарний коренеплод.
Посів у ґрунт у квітні-маї на глибину 1 см, у зволожені борозенки на відстані 5 см у ряді та 15-25 см між рядами. Перед посівом насіння необхідно замочити на добу в теплій воді. Для проростання насіння посіви накривають плівкою, яку при появі виходів. Сходи з'являються в термін від 9 до 15 днів, вони також можуть винести заморожування до -10 °C. Залишені під зиму коріння зберігаються й у період сильних морозів. У фазі двох-трьох справжнього листя виходи прорещують. Квітить у червні-іолі. Корнеплоди прибирають у вересні-віктябрі. Для отримання більш раннього врожаю можливий підзимовий посів наприкінці жовтня — початку листопада. Відповідає легкі, багаті на перегнійні ґрунти, вимоглива до вологи та чутлива до нестачі світла.
Петрушку можна садити в ґрунт, де раніше росла капуста, цибуля, огірки, помідори, картопля. Після петрушки ж такі ж культури (морква, кінза, кмин, кріп) краще садити через 3-4 роки. Петрушка схильна до таких захворювань і шкідників: іржа, морквяна муха, морквяна листоподібна, бахчева тля, біла гниль, стебелна нематода цибулі та часнику, біла плямистість.
Переваги та вади петрушки кореневої «Харківчанка»
•ранче формування коренеплода;
•стабільна врожайність (31-35 т/га);
•відмінні пряно-вкусові якості;
•холодостійка культура;
•требується ранній посів;
•догляди потрібно прорізувати.
Корінь і зелень використовують як спеції до супів, овочевих, м'ясних і рибних страв. Свіжовичавлений сорт кореня петрушки, у поєднанні з іншими овочевими соками, застосовують у дієтичному та лікувальному харчуванні.
За своїми технічними характеристиками петрушка коренева «Харчовинка» ідентична з петрушкою кореневої «Сахарна».