Вирощені на дачній ділянці з такою любов'ю овочі часом починають хворіти. І немає нічого гіршого для городника, коли він бачить, як його улюблені рослини починають пухнути й гинуть. Але досвідчені городники зустрічають «врогу» на всі зброя. Для цього є засоби для боротьби зі шкідниками й одне з них — це «Актара». Воно використовується для захисту: - картоплі — від дротяника та колорадського жука; -
Пастернак зі щільною, соковитою, ароматною м'якоттю «Петрик» містить життєво важливі вітаміни (В1, В2, С), цукру — до 11%, сухої речовини — приблизно 20%, високий відсоток пектину. Має лікувальні властивості, використовується в дієтичному харчуванні. У довжину коренеплод досягає 25-30 см, у діаметрі — 5-6 см. Конусоподібний коренеплод із сіро-білою м'якоттю є спецією, використовується у свіжому та переробленому вигляді.
Корнеплоди технічної стиглості досягають за 130 днів. У період вегетації сорт проявляє стійкість до хвороб. Стабільно врожайна культура незалежно від погодних умов. Має стійкість проти осипання насіння. Вирощується з рекомендованою густотою посіву 0,6-0,8 млн насіння/га. З одного гектара збирають 50-70 т врожаю коренеплодів пастернака сорту «Петрик».
Як будь-яка парасолька, пастернак дає схід не так швидко, як інші культури, які не є ефірномасильними. Зазвичай, свіже насіння має найвищий відсоток способів. Для додаткового оброблення використовуйте замочування у воді на добу, потім обробіть насіння будь-яким стимулятором росту.
Посадка пастернака, як і моркви, виробляється в підготовлений ґрунт у ранні терміни навесні (рослина морозостійка). Ґрунт має лише трохи прогрітися. Також практикується підзимань посів (у цьому разі насіння не замочується). Зазначимо, що пастернак «Петрик» чудово розвивається в нейтральному або слаболужному ґрунті, яка багата на органічні речовини, є пухкою (добре пропускає воду та повітря). Вносити свіжий гній ідеться.
Навесні борозенки під насіння можна пролити гарячою водою, потім посіяти пастернак. Глибина зачеплення приблизно 1 см, на піщаних ґрунтах — до 3 см. Сходи з'являються за температури не нижче ніж +5 °C, а оптимальною температурою для розвитку культури є +15...+25 °C. Коли рослини сформувати по 2-3 листочки, їх можна прорізувати. Сорт «Петрик» формує коренеплоди діаметром до 6 см, отже, між рослинами відстань має бути приблизно 10 см.
Важливо забезпечити постійно вологий ґрунт перші 60 днів вирощування пастернаку, але без перезволоження (робайте один поливання 7-10 днів). А також необхідно своєчасно видаляти бур'яни та не забувати підтримувати ґрунт у пухкому стані. Брак вологи позначається на якості коренеплодів (є жорсткі волокна).
До початку заморозків восени урожай пастернаку має бути зібраний, а попередньо просушені та очищені від ботви коренеплоди відправлені на зберігання.
Ключові відмінності сорту «Пітрик»:
• Середньосстиглий;
• До прибирання врожаю 130 днів;
• Стабільна врожайність;
• Легкість — 89%;
• Корнеплоди гладкі, конічної форми;
• Колір м'якоті: сіро-білий;
• Високий вміст вітамінів, пектину, цукру, сухої речовини;
• Аромальність, щільність, соковитість;
• Довжина коренеплода — 25-30 см;
• Діаметр — 5-6 см;
• Стійкість до хвороб;
• Стійкість до осипання насіння;
• лояльність до різних погодних умов;
• Урожаї — 55-70 т/га.