Насіння петрушки Листове ⁇ Вирощування петрушки з пачки насіння ⁇ Насіння для саджання петрушки
Дволітник листова петрушка в перший рік розвитку формує розетку листя, а збирання насіння здійснюється на другий рік після цвітіння. Корінь у листової петрушки теж використовується в кулінарії, як і надземна частина. У кореня багато розгалужень, забарвлення сіро-біле або чисто біле, пряний аромат. Вважається, що головна цінність у цій культурі полягає в листі. Вони набагато ароматніші, ніж у кучерявої петрушки, мають рівну блискучу листову пластину з розсіченими краями. Також листова петрушка має ніжніші листочки, ніж кучерява. Кулінари застосовують цю зелень у свіжому вигляді, а також заморожують або сушать для зберігання.
Листя за сезон зрізають кілька разів, розетка має чудову здатність швидко відростати знову. Корінь викачують восени або залишають у землі на зимівлю, а навесні отримують із нього молоду зелень, а після формування стрілки та цвітіння — насіння. Водночас потрібно виділити частину рослин для отримання насіння й не зрізати з них зелень. Також корінь можна викопати для кулінарних цілей навесні, не чекаючи відростанню зелені, він буде соковитим і корисним (петрушка накопичує багато вітамінів і мінеральних солей).
З насіння до вирощування петрушки доступають у квітні. Температура пророщування насіння становить лише 3-4 градуси тепла. Сходи не зникнуть від поворотних заморозків, позаяк є морозостійкими. Найкраще, коли зону, на якій заплановано вирощування листової петрушки, буде сонячним, пухким і добре підібраним органікою. Добриво у формі перегною вноситься ще з осені, разом із ним ґрунт перекапується й залишається так на зимівку.
Навесні для дружного проростання насіння може знадобитися додаткова підготовка, позаяк самі по собі насіння туговсхожіння (мають щільну оболонку з олійною плівкою на поверхні). Якщо не прогрівати або замочувати, то до появи відходів період очікування становитиме приблизно 20 днів. Прогрівання насіння зручно зробити в тканинному мішечку в нагрівача або батареї, залишивши їх грітися упродовж 2-3 днів. Також після цього за можливістю потрібно дати насінню полежати на сонці, такий прогрів здійснюється впродовж 7 днів.
Сіяти насіння потрібно в сухому вигляді на глибину від 0,5 до 1 см, у вологий ґрунт, з міжряджаннями приблизно 25 см. Зверху посів рекомендується злегка присипати піском і трохи ущільнити ґрунт.
У чому переваги листової петрушки:
• Пряна культура;
• Дворічна рослина;
• Пишна розетка листя першого року вирощування;
• Вирощується для зелені та коренів;
• Отримання насіння на другий рік вирощування;
• Корисний склад: високий вміст мінеральних солей і вітаміну А і С;
• Надає стравам пряного аромату;
• Листя дуже запашне;
• Листова пластина пряма, блискуча, з розсіяними краями;
• Черешки довгі, соковиті;
• Аркуш ніжний;
• Фарбування листя зелене;
• Фарбування кореня — від білого до сіро-білого;
• Термін зберігання насіння — 2-3 роки;
• Рослина морозостійка, врожайна;
• Допускається конвеєрне вирощування;
• Може вирощуватися на ґрунті та в теплицях;
• Вимагає внесення органічних і мінеральних добрив.